top of page

A műkörömépítés művészete



A műkörömépítés olyan világába kalauzollak el benneteket, ami talán sokatok számára ismeretlen terület. Az utóbbi években, illetve a körmös alapanyagok és díszítőanyagok fejlesztésének és az ehhez kapcsolódó új technikai megoldásoknak köszönhetően extrémebb, hosszabb és bonyolultabb kidolgozású körmöket tudunk készíteni.

2019-ben találkoztam az extrém körömépítéssel egy továbbképzésen. Ekkor még nem sejtettem, hogy ebbe úgy beleszeretek, hogy versenyezni kezdek. Mindig is nyitott voltam és kerestem az újdonságokat, amikkel fejleszthettem szakmai tudásomat. Az extrémköröm építés teljesen más világ, ahol kiélhettem alkotói kreativitásomat.

Kihívás egy-egy témát megtervezni és megvalósítani, sokszor hetek munkája van egy lenyűgöző végeredmény mögött. A versenyek, főleg a jelenlegi helyzetben inkább az online térben kerülnek megrendezésre.



Egy megadott témakör alapján, saját szubjektív értelmezésünk szerint készítjük el a versenymunkákat a kézmodell öt körmére. A felhasznált anyagok kizárólag műkörmös szaküzletben kapható termékek lehetnek. Készülhetnek beépített elemekkel a körmök, melyek lehetnek csillámok, flitterek, színes kagyló őrlemények. A különböző technikákat kombinálhatjuk egymással, akár festhetünk a felületre vagy készíthetünk 3D-ben kiemelkedő díszeket, porcelán vagy zselé anyagok felhasználásával. Szilikon forma segítségével készíthetünk úgynevezett csipke alátétet a körömre, melyet az alap körömformára igazítunk és színre fújunk. Az akril festéket air brush szórópisztollyal lehelet vékonyan visszük fel, mivel a díszek olyan finom kidolgozásúak, hogy egy vastagabb textúrájú festék tönkre tenné a kompozíció részleteit. Az elkészült alapkörmöket további felületi díszítéssel lehet még extrázni, például: strasszokkal, díszkövekkel, apró szóró gyöngyökkel, saját készítésű 3D figurákkal és virágokkal.



A zsűri különböző szempontok alapján értékelik az alkotásokat. Az extrém körmök 4,5 cm-től kezdődnek, viszont a maximális hossz nincs meghatározva. Minden körömformának megvannak az építési szabályai. Meghatározott ívek, párhuzamok és élvastagságok jellemzik. Fontos a munka tisztasága, hogy a felület buborék és karcmentes legyen. A körömágynál szép, eldolgozott legyen a köröm. Figyelembe veszik a technikai megoldások nehézségi fokát, a kompozíció harmonikus megjelenését. Az elbíráláshoz több nézetből kérnek fotókat a körömről, így láthatóvá vállnak az esetleges rejtett hibák is. Step by step fotókat kérnek, annak igazolására, hogy valóban saját kézzel készültek a kiegészítő elemek. Amelyik kép publikálva lesz, azt poszterminőségben kéri küldeni, ezen fontos az előnyös kéztartás, a tiszta beállított háttér és kérhetnek rá termékmegjelenítést. A képet szerkeszteni, javítani, a hibákat eltűntetni tilos. Ezek alapján pontozzák az elkészült munkákat és így alakul ki a végső sorrend.



bottom of page