top of page

A selyem vonzásában


Fotó: Kőszegi Zsolt

,,Olyan, mintha állnék egy ajtóban, és azt várnám türelmetlenül, hogy mikor nyílik már ki végre és mehetek be, hogy megnézhessem, mi van ott. Egyszer csak kinyílik ez az ajtó, akkor előveszem a kellékeket, előkészítek mindent, ami kellhet. Szertartásként élem meg a festést.”

Verók Adri selyemfestő életében a selyemfestés kezdetben terápia és hobbi volt, de ma már a hivatása. Olyan sokoldalú, sikeres, kreatív nőknek fest kendőket, sálakat, akik nem félnek kitűnni a tömegből és megmutatni önmagukat. Képeket és párnahuzatokat készít, továbbá a környezettudatosságot figyelembe véve ékszereket is a megmaradt, már megfestett selymeiből, fülbevalókat és medálokat.


Fotó: Kőszegi Zsolt

Milyen titok övezi körbe ezt a technikát, amelynek nagyon régre visszanyúló tradíciója van? Milyen érzés lehet, amikor a leheletvékony anyagon áramlik szét a festék, és nem a vásznon?

Adri számára a selyemfestés folyamata elsősorban szabadságot ad, a színek energiáját, örömet jelenti, egy másfajta szemléletet mutat az élethez. Elmélyülés, meditáció, amely feltölt energiával, lelkesedéssel. Ilyenkor megszűnik a külvilág és nem létezik más, mint a tiszta alkotás.

Ösztönösen választotta, nem tervezte előre. A selyem a nőiességet, a melegséget, kényeztetést, eleganciát, önbizalmat és szépséget szimbolizálja.

,,Közvetíti a színek és minták rezgését és energiáját, ezért a lelkünkre, hangulatunkra is jótékony hatással van amellett, hogy egy szép és divatos kiegészítő.”

Egyrészt az önbizalom szempontjából, másrészt a tudatosságot figyelembe véve fontosnak tartja a színtípusok szerint festett kiegészítőit. Előbbit jelentősen befolyásolja a megjelenésünk, persze ez fordítva is igaz. Ehhez viszont egy fontos dolog, hogy harmóniában legyünk önmagunkkal kívül és belül is. Ehhez a harmóniához pedig hozzájárulnak a számunkra megfelelő színek a ruhatárunkban, főleg az archoz közel viselve.

Ezek a színek, a mi saját színeink mindig üdévé, élővé, harmonikussá teszik az arcunkat, ragyogóbbá a tekintetünket. Itt jönnek képbe a kiegészítők a színelmélet és a tudatosság szempontjából is. A változatos, de tudatos öltözködéshez elegendő, ha van néhány színes kiegészítőnk, és nem feltétlen szükséges több szekrényt megtömni új ruhákkal. Ezeket tudjuk kombinálni a meglévő ruháinkkal, különböző módokon, helyeken viselve, megkötve a selymeket. Egy sálat a nyakunkban többféleképpen is megköthetünk, vagy akár a hajunkban, a derekunkon, ha az alakunk engedi – vallja Adri. A képeken is látszik, az üzleti és a hétköznapi megjelenéstől a high fashion-ön át, a művészeti vonalon is remekül használhatók, variálhatók a selymei.

Fotók: Marcus Schirrmacher

Modellek: Nagy Dalma és Kazsoki Bettina

Smink: Kardos Kitti

Szoknya és nadrág: Nagea https://nageaart.com/

Verok Adri Silkdesigner. http://verokadri.hu/


Eredeti szakmája ruhaipari technikus és hosszú idő után visszatért a textilhez, a divathoz. Selyemtermékei több divatfotózáson, magazinban is megjelentek, amellyel a selyem sokszínű felhasználási módját szeretné megmutatni. Bármely stílusú öltözéknek remek kiegészítői, legyen az lazább, sportos, elegáns, vagy üzleties megjelenés. Így találkozott a Nagea márkával is, amellyel már egy ideje együttműködik, mint például közös divatbemutatókat, fotózásokat, kisebb eseményeket szerveznek. Ezenkívül Adri nyitott a hazai tervezőkkel való közös munkára. Egy ilyen együttműködés alkalmával találkozott Kőszegi Zsolt fotóssal is. Ahogy itt, a képen is látjuk, nemcsak divatfotók készültek, hanem megmutatták a selyem művészi oldalát is a divat mellett. Számomra az Ezeregyéjszakát idézi ez a fotó, amelyen a mese valósággá válik, mint egy életre kelt festmény. Nagyon inspirálóan hat rám, hogy a selymeinek ilyen sok felhasználási módja van. Új kapukat nyit meg az öltözködésben és az önkifejezésben. Mindenkinek ajánlom, aki igényli a színeket, a lágyságát, a könnyedségét a selyemnek.

Adri a legjobban azt szereti benne, hogy nincs két egyforma darab, mind egyedi és megismételhetetlen.

Jelenleg az új kollekcióján dolgozik, és a jövőre nézve tervben vannak nála a kézzel festett selyem ruhadarabok. Emellett, egyedülálló módon, vannak olyan selyemkendői, sáljai, ékszerei, amelyeket kifejezetten fotózásokhoz lehet kibérelni.


Fotó: Kőszegi Zsolt https://www.koszegiphoto.com/

Modell: Gelencsér Janka

Stylist: Nagea https://nageaart.com/

Verok Adri Silkdesigner. http://verokadri.hu/


bottom of page