top of page

Hogyan készülök egy fotózásra


Divattervezőként a munkám egyik legfontosabb eseménye a ruhák fotózása. Hihetetlen érzés, amikor a papírra vetett terveimet megvalósítom és élőben láthatom. Az egyetemi évek alatt gyakorlatot szereztem a leszervezésben. Már a ruhák kivitelezési időszakában gondolkodom a koncepción, amely attól függ, kreatív fotózást, vagy új kollekció fotózást szervezek. De hogyan is készülök egy fotózásra, milyen részfolyamatokon keresztül jutunk el a nagy napig? A következőkben megosztom a saját tapasztalataimat pontokba szedve. Az első szakasz az előkészületek.



Koncepció A csapatmunka elengedhetetlen feltétele, hogy mindenki pontosan ismerje a koncepciót, ami alapján fotózunk. Ezért mindig összerakunk egy ún. moodot, vagy hangulatkollázst, milyen színű, hangulatú fotókat szeretnénk látni. Meghatározzuk a környezetet, a háttereket, eszközöket, berendezést.


Költségkeret Már az elején el kell dönteni, mekkora büdzsé áll rendelkezésre a fotózásra. Ilyenkor egy táblázat elkészítése nagy segítség lehet. A költségkeret attól is függ, milyen fotózásra készülök. Például nálunk gyakori, hogy kreatív TFCD anyagokat készítünk, ilyenkor mindenki beleadja a munkáját és szaktudását a közös projektbe, és a felmerülő költségeket elosztjuk egymás között.


Stábtagok Jó, ha egy összeszokott csapatban tudsz dolgozni, de közben nyitott vagy más nézőpontokra is. A fotóssal, fodrásszal, sminkessel és modellekkel való előre, és időben egyeztetés fontos. Az én esetemben például a kollekció fotózásaimhoz szívesen választok ,,hétköznapi nő”-ket, mert különböző női testalkatokhoz tervezek, míg a kreatív fotózásokra gyakorlott modell lányokat hívok.


Styling, pózok A fotózás előtt néhány nappal összerakok egy másik táblát, amelyen különböző pózok vannak, és ezeket megbeszéljük a stábbal. Mozgalmas, vagy statikus pózok, melyik ruhához melyik mutat jobban, azokhoz illő sminkek, cipők, kiegészítők. Ez a folyamat biztosítja, hogy a fotózás gördülékeny legyen. Azonban a rugalmasságot is figyelembe veszem. Mert közben támadhat egy jó ötletünk, ami előtte nem jutott eszünkbe, csak a helyszínen. Minden összefügg mindennel, ezért folyamatosan kommunikálunk egymással.


The big day- A nagy nap A második szakasz maga a fotózás napja. Rendszerint előtte egy nappal már aludni sem bírok, hiszen tudom, hogy én fogom össze a csapatot, és mindennek jól kell sikerülnie. Sok fotózáson vettem részt, vagy szerveztem le, mindig izgulok, és valószínűleg, mindig így lesz. Szeretem a fegyelmezettséget, de ugyanakkor az emberséget is. Igyekszem úgy megtervezni a napot, hogy nem kelljen annyira sietni, mégis meg tudjuk valósítani a koncepciót. Elsőként jön az üdvözlés és az eligazítás, megbeszéljük újra, melyik sminkkel, hajjal és ruhával kezdünk. Ameddig a modell elkészül, a fotóssal beállítjuk a fényeket, berendezzük a stúdiót, kipakoljuk a ruhákat és kiegészítőket, ha pedig szabadtéren vagyunk, próbafotókat készítünk. A fotózást felügyelem, közben werk képeket és videókat készítek és öltöztetek. Amikor elkészülnek a fotók, értékeljük a napot, összepakolunk és elköszönünk egymástól. Aztán este a fáradtságtól összerogyva zuhanok az ágyba, arcomon elégedett mosollyal.

Mert, bár megterhelő, mégis a tudat, hogy értéket hoztunk létre, semmihez sem fogható.

Modellek, ruha: Mihalik Nikolett

Kollázs az asztalon: Marcus Schirrmacher



  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

© 2021 TheMoonArtMagazine

bottom of page