top of page

Hogyan jelenjünk meg modellként egy castingon?

Divattervezőként elengedhetetlen, hogy a fotózásokon, bemutatókon csapatban dolgozzunk. Mindig izgalommal tölt el, amikor a modell választáshoz érkezünk, hiszen a karaktere meghatározza a márkafilozófiát. A castingokon dől el, melyik jelentkező lesz egy márka arca, ő fogja-e a bemutatni az új kollekciót, vagy az adott terméket. Van olyan válogatás, amelyet mindenkinek meghirdetnek, és bárki részt vehet rajta, és van olyan, amikor valamilyen kritériumnak kell megfelelni, például, csak szőke hajú lányokat keresnek egy fagyireklámba. Illetve van az ún. célzott casting, amikor a megrendelő előre kiválasztja azokat a modelleket, akiket szeretne élőben is megnézni. Jelenleg a vírushelyzet miatt egyre kevesebb, mondhatni egyáltalán nincsenek személyes válogatások. Nincsenek elő castingok, a portfóliónak van nagyon fontos szerepe. Az ügynökségnek friss fotókat, videókat kell küldeni a megrendelőnek a modellről.


A meghirdetett munkától függ, mit fognak megnézni, de mindig vesznek méretet a modellről. Lefotózzák szemből, oldalról, portré és egész alakos fotók készülnek. Ha divatbemutató válogatnak, akkor megnézik a járást, ha fotózásra, akkor a változatos pózolásra fókuszálnak. Nagyon fontos az első benyomás, hiszen abban a pár percben dől el, az adott modell megkapja-e a munkát.


A külső megjelenés Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni Magyarországon. 1. Menj feketében! Ha farmer, akkor is legyen fekete – íratlan szabály, optikailag ebben a színben tűnünk a legvékonyabbnak, hagy minket érvényesülni, nem tereli el rólunk a figyelmet. A szürke, fehér és a barna-nude színek is alkalmasak castingra.

2. Fekete magassarkú – minél egyszerűbb, kevés pánttal. A bakancs, fűzős cipő maradjon otthon.

3. Castingos nadrág – érdemes beszerezni egy olyan fekete darabot lehetőleg extra szűk), amelyet csak castingon viselünk, hogy ne fakuljon ki, mert az nem előnyös, és igénytelen hatást kelt.

4. Leggings – fekete, nem mintás, zseb nélküli, teljesen egyszerű darab, ezzel nem lehet melle nyúlni. A műbőr hatású is elfogadott.

5. Szűk felső – fekete, pántos blúz/top/rövidujjú, crop top, garbó. Ehhez fel lehet venni egy zakót vagy egy bőrdzsekit.

6. Bikini – nem árt, ha van a táskában egy fekete, egyszerű, és nem szivacsos darab. Nem mindig kötelező, ezt általában ki szokták írni a válogatásoknál.

7. Arc: vagy teljesen smink nélkül, előző este radírozott és hidratált arccal, vagy maximum szempilla spirál- korrektor.

8. Haj: frissen mosott haj, természetes állapotban, nem vasalva és nem göndörítve.

9. Ékszer: semmi ékszer, se gyűrű, se fülbevaló.

10. Kezek: ápolt, hidratált kezek, műköröm nélkül, festetlen körmök, maximum egy nude festés.


Külföldön az öltözködés terén lazábbak az elvárások. Például hordanak a modellek mom Jeans-t, vagy trapéz nadrágot. Sokkal lazábbak, bőbb fazonokat is felvesznek, bakanccsal, tornacipővel mert igy nagyobb a kontraszt: vékony lányok nagy ruhában.


Viselkedés Nem elég, ha tökéletes modellkülsővel áldott meg Minket a sors, a kisugárzás elengedhetetlen

1. Nyitottság: a visszahúzódó természet sajnos nem előny ebben a szakmában. Beszéd közben nézzünk a casting bizottság tagjainak szemébe, ne süssük le a szemünket és ne nézzünk másfelé.

2. Kommunikáció: Beszéljünk hangosan, érthetően, és amikor kérdeznek ne egy-két szóval válaszoljunk, hanem mondatokban.

3. Mosoly: amikor a válogatást végző személyekkel kommunikálunk, mosolyogjunk.

4. Testtartás: Húzzuk ki magunkat, a hátunk legyen egyenes, a kezeinket tegyük a testünk mellé, amíg nem kérik másképpen.

5. Alázat és tisztelet: a kritikát el kell tűrni, minden esetben meg kell őrizni a nyugalmunkat és tisztelettel viselkedni a megrendelővel, vagy azok megbízottjaival.


Az utolsó pontot erősen kiemelném. Sajnos nem minden megrendelő kedves, barátságos. A modelleknek nagyon oda kell arra figyelni, hogy mindig tiszteletteljes legyen a megrendelővel. Ha például nem tetszik a ruha, amit viselni kell, nem mutatjuk ki az érzéseinket és végképp nem említjük senkinek, legfőképpen nem a ruha tervezőjének. Ha a modell fáradt, vagy nem érzi jól magát, jelezze udvariasan és kérjen néhány perc szünetet. Azt gondolják, a modellkedés könnyű. Nekem volt lehetőségem mindkét oldalon állni, és elmondhatom, modellkedni nagyon nehéz, ugyanakkor csodálatos is.

A cikk megírásához Pogoszov Natália stylist nyújtott segítséget, ezúttal is köszönöm neki!

bottom of page