top of page

Mindent egy jó fotóért?


Szerencsés vagyok, mert volt lehetőségem a kamera mindkét oldalán kipróbálni magam, mint modell, és mint tervező. Ezek a tapasztalatok tanítottak meg arra, mennyire fontos egy csapatban együttműködni a másikkal, mennyiire meg kell becsülnünk egymás munkáját főleg akkor, ha valami nem úgy alakul, ahogyan terveztük, tőlünk független tényezőktől. Most az egyik legnehezebb és legizgalmasabb fotózásról fogok írni, amelyben valaha eddig részem volt. Tavaly májusban valósítottunk meg két projektet, amelynek a nevei Lucy és Artificial Intelligence voltak. A koncepció szerint egy sziklás környezetben fotózzuk a modellünket a futurisztikus ruháimban, aki egy modern és divatos asztronauta, és éppen most landolt egy másik bolygón. Korán reggel találkoztunk Budapesten, hogy elinduljunk a Pilisbe. Előtte már voltunk helyszínfelmérésen és már tudtuk, pontosan hol fogunk fotózni, valamint azt, hogy ez a nap nem a kényelemről fog szólni.

Sminkelés a sziklán ülve, ruhák és kiegészítők egy fűre terített nagy takarófóliára helyezve, természetesen sorrendbe állítva, nagy gyíkok szaladgálnak körülöttünk, és óriási viharfelhők gyülekeznek felettünk. Megpróbálunk sietni, nem a minőség rovására. Közben nevetgélünk, oldjuk a feszültséget. Nehéz volt összeszervezni a stábtagokat, elhozni minden felszerelést, nem szerettük volna, ha haza kell mennünk. Sajnos az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk. Számos alkalommal eleredt az eső, ezért többször is össze kellett pakolnunk, majd újra kikészíteni mindent. Hálásak voltunk, mert nem kerekedett olyan nagy vihar, amiért ne tudtunk volna fotózni. Kisebb szünetekkel, azonban sikerült megvalósítanunk az elképzeléseinket.

A modell alá és köré ezüst fóliát terítettünk, amit minden kisebb szélfuvallat arrébb mozdított, így folyamatos készültségben álltunk, ha igazítani kellett, miközben még a derítőlapot is tartottuk. Nem kis kihívás, magassarkú cipőben málló sziklákon mászni, nem irigykedtünk a modellünkre. Összesen hat szettet fotóztunk le négy óra alatt, sminkváltással, dacolva az esőcseppekkel a hűvös időben, átvágva a bozótoson, imbolyogva köveken. Akármennyire fárasztó volt, minden percét megérte, izgalmakkal teli nap volt.

A végeredmény pedig magáért beszélt, mindkét fotósorozatunk megjelent tavaly a kanadai Imirage Magazine-ban. Ezt a mi profi, kitartó, összetartó csapatunknak köszönhetjük. Gyönyörű és erőteljes képek születtek, amelyeken a nehézségek és viszontagságok nem látszanak. Számtalan fotózáson akadnak nehézségek, nem várt meglepetések, amelyek nagyfokú rugalmasságot és határtalan kreativitást kívánnak az adott helyzetben. Ezért szoktuk azt mondani: Mindent egy jó fotóért.



Stábtagok: Sopronfalvi Ildikó – fotós Kardos Kitti – sminkes és SFX Artist Paksi Betti – modell Ruhák - Nagea

bottom of page